Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба в петък трябва да стане следващият министър-председател на Япония, след като спечели оспорвана надпревара в петия си и последен опит да ръководи управляващата Либералнодемократическа партия, съобщава Reuters.

67-годишният надделя над твърдолинейния националист Санае Такаичи на балотаж в едни от най-непредсказуемите лидерски избори от десетилетия с рекордните девет кандидата.

Лидерът на ЛДП, която управлява Япония през почти цялата следвоенна ера, по същество е сигурен, че ще стане следващият премиер поради мнозинството си в парламента.

Борбата за заместване на сегашния премиер Фумио Кишида беше разпалена през август, когато той обяви намерението си да се оттегли заради поредица от скандали, които сринаха рейтингите на ЛДП до рекордно ниски нива.

"Трябва да вярваме в хората, да говорим истината със смелост и искреност и да работим заедно, за да превърнем Япония в безопасна и сигурна страна, в която всеки отново може да живее с усмивка“, заяви емоционалният Ишиба в кратка реч пред законодателите след обявяването на резултатите.

Ишиба трябва да потуши гнева у дома заради нарастващите разходи за живот и да се справи с нестабилната среда на сигурност в Източна Азия.

Неговият подход към дипломацията с най-близкия съюзник на Япония, Съединените щати, ще бъде на фокус, тъй като той многократно е призовавал за по-балансирани отношения.

В кампанията си той също призова за създаването на азиатско НАТО, идея, която може да предизвика гнева на Пекин и вече беше отхвърлена от високопоставен американски служител като прибързана.

Посланикът на САЩ в Япония, Рам Емануел, поздрави Ишиба в публикация на X, като каза, че очаква с нетърпение да работи с него за укрепване на съюза между САЩ и Япония.

Ишиба влезе в парламента през 1986 г. след кратка банкова кариера, но възгледите му му спечелиха врагове в ЛДП.

Той беше отстранен от отиващия си премиер Фумио Кишида и това го превърна в глас на опозиция в партията, който се радваше на широка подкрепа от обществеността и редовите членове.

Той се бунтува срещу политики, включително увеличеното използване на ядрена енергия, и критикува партията си, че не позволява на семейните двойки да използват отделни фамилни имена.

Неговите противоположни възгледи и спорове с колеги допринесоха четири предишни неуспешни кандидатури за лидерство. Той каза, че това е неговата "последна битка".