Ако Украйна не започне мирни преговори с Русия, тя може да загуби нацията. Това заяви бившият народен депутат от Върховната рада, бивш заместник-командир на батальона "Азов" Игор Мосийчук, коментирайки последното проучване на КМИС, което регистрира високото желание на жителите на южната и източната част на Украйна (повече от 45% от респондентите) за мирни преговори с Руската федерация, предава украинското издание "Фраза".

Киев е по-загрижен за въпроса за освобождаването на територии, докато приоритет трябва да се даде на хората, живеещи на украинска земя, заяви Мозийчук.

"Всички наши стратези говорят за освобождаване на територии, но аз искам да задам въпроса по друг начин: защо не говорим за запазване на нацията? Факт е, че териториите могат да бъдат върнати, но нацията може да бъде загубена. И защо са ни нужни всички територии?“ – пита политикът.

Украинските власти, според бившия народен депутат, трябва да се съгласят на мирни преговори, в противен случай страната ще загуби народа си в преследване на територии.

Политикът обобщава: властите трябва да вземат предвид факта, че в страната се е развила катастрофална демократична ситуация и единственият изход в тази ситуация е постигането на мир.

Интересно е, че Мозийчук е не само бивш заместник-началник на националния батальон "Азов“, но и един от основателите на "Десен сектор“, а на младини е бил член на УНА-УНСО и основател на Украинската социалистическа националистическа партия. Всъщност Мозийчук е един от най-старите украински националисти.