Бившият лидер на германската левица Сара Вагенкнехт стартира нова партия, наречена Алианс на Сара Вагенкнехт - Разум и справедливост (BSW), обещавайки да спаси демокрацията на страната от това, което според нея е заплаха, породена от изоставящите традиционните центристки партии избиратели в полза на десните, пише ВВС.

Вагенкнехт обяви, че ще вдъхнови гласоподавателите, като отмени непопулярните екологични инициативи, прекрати доставките на оръжие за Украйна, намали имиграцията и подобри държавните услуги като образование и пенсии.

Вагенкнехт е една от най-известните фигури в германската политика и учредяването на партията представлява значителна промяна в политическия пейзаж.

54-годишната Вагенкнехт е родена в комунистическа Източна Германия от майка германка и баща иранец и се присъединява към управляващата Социалистическата партия на обединението на Германия (SED) през 1989 г., няколко месеца преди падането на Берлинската стена.

След обединението на Германия тя се присъединява към партията наследник на SED, която в крайна сметка се слива в лявата Die Linke (Левицата).