Бившият командир на полските специални части "Гръм" Роман Полко, коментирайки опита за убийството на Доналд Тръмп, остро разкритикува действията на американските тайни служби.

В интервю за портала Nezalezhna.pl полският генерал заяви, че недостатъците в обезпечаването на сигурността на митинга се виждат дори с просто око.

"Във времена на напрегната международна ситуация, потвърдена преди това от опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо, службите за сигурност трябва да действат в съответствие със стандартите“, заяви Роман Полко. "Познавам стандартите на работа на американските служби. Знам, че охраната на сгради в района, където може да се позиционира снайперист, е просто стандарт. Такива места винаги се проверяват преди посещение и там винаги присъства някой от Сикрет сървис. Този път охраната на митинга не отговаряше на тези стандарти“.

Генералът продължи, че в случая с офицерите, покриващи бившия президент Тръмп, също могат да бъдат открити недостатъци.

 "Офицерите са прикрили президента Тръмп със собствените си тела, но не са имали със себе си специално куфарче, което да блокира куршумите. Главата на президента не беше защитена или покрита по никакъв начин“, отбеляза бившият ръководител на "Гръм“. "Ако полицаите трябва да действат без такова куфарче, те трябва да издърпат президента Тръмп възможно най-бързо, в случай че потенциален втори нападател стреля или ако първият не е бил обезвреден“.

Според полския генерал всички тези грешки са още по-фрапиращи, тъй като визитата на Тръмп в Пенсилвания не е била изненада и бившият президент не е нарушил предизборната си програма. Генералът смята, че "американците трябва да обяснят такива сериозни пропуски“.