Едно от предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, е по-малкото ресурси, както в жива сила, така и пари, за водене на война. Украйна трябва да се опита да избегне така наречената война на изтощение. Това мнение изрази бившият командир на британските военновъздушни сили Шон Бел в интервю за Радио "Свобода".

"Украйна трябва да търси друг начин за борба. Сега Руската федерация бавно се придвижва напред в Донбас. Всички доклади показват, че те понасят огромни загуби, повече от 1000 [души] на ден. Дори в Бахмут, който беше наречен най-кървавата битка след Втората световна война имаше по-малко от 1000 убити на ден, така че Русия натиска много, много силно, не ги интересува колко войници са убити“, разсъждава военният.

Бел отбелязва, че украинските въоръжени сили могат да се борят с това, като нанесат "максималната възможна болка на Русия“, хващайки врага, когато постига някакви цели, защото тогава е уязвим. Друг начин е да се води асиметричен бой.

Той оцени и ситуацията около Крим. Според Бел е било необходимо по някакъв начин да се отърве от Черноморския флот и Украйна е направила това доста ефективно. "Необходимо е също така да се застрашат комуникационните линии с Крим, като Керченския мост. Украйна също показа, че е в състояние да го унищожи. Необходимо е също така да можем да атакуваме зенитно-ракетните системи и радарите в Крим, които осигурява част от отбраната. Украйна също направи това“, констатира той.

Така че, както отбеляза военният, има начини, по които Украйна може да се опита асиметрично да увеличи натиска върху руснаците. "Мисля, че украинските въоръжени сили също се опитват да направят това с Курска област, те отнемат част от земята и поставят Путин в неудобно положение, а след това го принуждават да предприеме малко по-различен подход“.

Бел отбеляза, че украинско-руската граница е много голяма и уязвима и "следователно прехвърлянето на войната в Руската Федерация е доста разумна тактика“.

"Не мога да знам какво наистина ще направи Украйна. Но намерете начини да се борите по различен начин – използвайте дронове, за да атакувате руската петролна инфраструктура; използвайте дронове, за да атакувате летища и логистични центрове; измислете своя собствена балистична ракета, която, както разбираме, Украйна направи; изобрети дронове с голям обсег, което разбираме, че те също са направили - всичко това увеличава натиска върху президента Путин, защото той е по-добре подготвен за конвенционален конфликт, война на изтощение“, отбеляза той.