"Руските войски са засилили атаките срещу летища, защото Украйна очаква доставки на американски изтребители F-16", е коментирал за УНИАН военният анализатор и бивш командир на рота на батальона "Айдар" Евгений Дикий.

Той е определил като "лъжа" руските изявления за разгрома на голям брой самолети на летището в Миргород.

"Първо, тривиално, но ние не сме имали толкова много машини на това летище. Второ, като се има предвид радиусът на летящите фрагменти, можеха да бъдат поразени само четири самолета. Освен това имаме част от ударените самолети, които никога няма да се възстановят отново. Те са на земята и се използват просто като донори на части. На трето място, нюансът е, че използваме и макети на самолети и вече няколко пъти принудихме руснаците да харчат скъпи ракети за макети", е посочил бившият военнослужещ.

Според него Украйна не разполага с достатъчно укрития за този тип самолети, тъй като повечето складове са за МиГ-19 и МиГ-21. Такива самолети са с по-малки размах на крилата, така че наличните "птици" просто не се побират в укритията. Освен това от началото на пълномащабната война украинската авиация води бойни действия в "партизански стил", като постоянно се придвижва.

"Благодарение на това успяхме да спасим авиацията си. Когато избухна пълномащабната война, през първия час врагът удари абсолютно всички наши летища, но тогава не беше повреден нито един самолет. Причината за това е, че нито един самолет не стоеше на мястото, където е бил предния ден. Всички те бяха преместени на други локации още в първите минути", добави той.

Дикоий е отбелязва, че настоящата война нарушава правилата за експлоатация на стандартната армейска авиация, тъй като обикновено тя трябва да бъде разположена в големи авиобази със съответната инфраструктура. За да се случи това обаче, Украйна трябва напълно да затвори собственото си небе.

"И тук стигаме до третия проблем. Той се състои в това, че е необходимо да се свалят вражески средства. И тук причината не е в това, че някой в нашата страна е пропуснал нещо. Руският разузнавателен дрон, видеото от който всички видяхме, е бил засечен навреме. Но просто нямаше какво да го свалим в този район - ние просто нямаме достатъчно средства за противовъздушна отбрана", е обяснил експертът.

По думите му повечето качествени системи за противовъздушна отбрана или работят на фронтовата линия, или защитават цивилното население. "Дроновете тип "Шахед" летят по-ниско, за да могат да поразяват цели. От друга страна, разузнавателните дронове могат да си позволят да летят по-високо, защото основната им задача е да заснемат картина, по която да насочват ракетите. Ето защо в такива случаи трябва да използваме системи за противовъздушна отбрана от ракетен тип - само те са способни да се борят срещу такива БпЛА", е обяснил Дикий.

Експертът е отбелязал, че ударът по Миргород не е единственото поражение на украински летища през последните дни. Според него това се прави, защото Украйна трябва да получи американски изтребители F-16. "Продължава както активната разузнавателна, така и активната бойна работа. И веднага щом самолетите F-16 се появят в Украйна, ще започне още по-активна работа на Руската федерация по опитите за унищожаването им", е добавил ветеранът.

На 1 юли Русия съобщи за удар с "Искандер“ по украинското летище Миргород, разположено на около 150 километра от фронтовата линия. По данни на американското спирание Forbes в резултат на удара са унищожени два самолета Су-27.