Настъплението на Русия в Курска област е било очаквано от военното командване на Украйна, но на "руснаците им отне шест седмици, за да съберат четиридесетхилядна сила, която сега идва към нас. Това е много показателно", коментира военният анализатор и бивш командир на рота на батальона "Айдар" Евгений Дикий ефира на Канал 24.

"Дори бих казал, че вече я очаквахме. Прогнозите бяха, че за седмица-две ще съберат сили, а след това ще се опитат да ни изхвърлят обратно през границата. Вместо за две седмици, те се ориентираха към шест. Дори ние подценявахме колко лоши са резервите им. Отне им шест седмици, за да съберат тази четиридесетхилядна сила, която сега идва към нас. Преди шест месеца или преди година можеха да го направят за една седмица. Това е много показателно. Това е показател, че те вече са изтощени, че армията им все още е много голяма, но вече е много обезкървена от тези сражения - коментира Дикий.

Той също така добавя, че за "режима на Путин изтласкването на украинските сили от района на Курск вече е въпрос на оцеляване".

"Ако се установим там за дълго време. Особено ако разширим територията. Това разбива всички онези нагласи, с които пропагандата помпа руснаците. На тях им се поднася операцията в Курск като някакъв граничен инцидент. А ако се закрепим там и не ни изгонят оттам, ще стане ясно, че това не е партизански рейд, а че Русия просто е толкова слаба. А демонстрирането на слабост е най-лошото нещо за Путин", добавя Дикий.

Той отбелязва също, че на фона на очакванията за руска офанзива в района на Курск украинското командване има план. В същото време той отбеляза, че интензивността на бойните действия на това направление не е по-лека, отколкото в Източна Украйна.

"Нека започнем с това, че там има различен характер на бойните действия, с какъвто свикнахме през последните две години в източната и южната част на страната. Там не се води окопна война, а по-скоро прилича на началото на войната, когато се сражавахме с тях в Северна Украйна. Там теренът е много сходен с гористите и речни местности. И нашите защитници там разчитат не на създаването на солидна отбранителна линия, а на мобилни действия, маневреност. В продължение на две години нито ние, нито те имахме това. Ще видим кой е по-подготвен за това и какво ще излезе от него", коментира Дикий.

Той също така отбелязва, че сега, освен тиловите части, в Курската настъпателна операция участва и опитната 106-а въздушнодесантна дивизия на Русия, на която Руската федерация залага основно.

"Това е една от най-закалените им бойни единици. Това е подразделението, което през цялото време ни се противопоставяше в Херсонска област. Това е подразделението, което веднъж изтласкахме от десния бряг. След това именно това подразделение се сражаваше с нас на левия бряг в Херсонска област. Възстановиха го и то отиде там. Именно на него сега те държат основния залог", обяснява Дикий.