Преди две седмици стана известно, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са ликвидирали шестима севернокорейски войници в Донбас. След това започна да се появява информация за възможното участие на войски от КНДР във войната срещу Украйна. Според началника на Главното разузнавателно управление (ГРУ) Кирило Буданов до 1 ноември първите севернокорейски военнослужещи вече са изпратени на фронта, а общо за участие във военните действия се подготвят 11 000 войници. В тази връзка военният анализатор и бивш заместник-командир на взвод на батальона "Айдар“ Евгений Дикий заяви в интервю за УНИАН, че Западът помага на Русия да спечели войната, като допуска задълбочаването на военното сътрудничество между Москва и Пхенян.

"Именно заради реакцията на Запада започнаха такъв спектакъл, за да скрият факта, че друга държава е влязла във войната. Все пак юридически тази война си остава война на две държави – Украйна и Руската федерация. Участието на същите корейски ракетчици или ирански атентатори самоубийци не промени характера на войната“, обясни Дикий.

По думите му от времето на Студената война има известен консенсус, че участието на съветници и технически специалисти не се счита за пряко участие във война. "Не е разписано в закони, но де факто го има от половин век. Следователно появата на хиляди пехотни контингенти е съвсем друга история. Това е именно директното влизане във военните действия. И наистина се надяваме, че това ще се превърне в още един мощен аргумент в преговорите ни с нашите ценни съюзници“, допълни военният анализатор.

"Появата на подразделения на Корейската национално-освободителна армия в Украйна е ясно доказателство, дори за глупавите хора, че т.нар. политика на "неескалация“, провеждана от нашите съюзници, е абсолютно погрешна. Че в желанието си да избегне ескалацията на конфликта и да предотврати прерастването му от регионален в глобален, Западът всъщност просто помага на Москва да спечели тази война. Но Западът все още не можа да предотврати превръщането на този конфликт в глобален“, предупреди Дикий.