Появата на изтребители F-16 в небето над Украйна и ефективната мобилизация ще позволят на Въоръжените сили на страната (ВСУ) да започнат ново контранастъпление и да си върнат контрола над окупираните от Русия територии тази есен. Това подчерта военният експерт и бивш командир от батальона "Айдар“ Евгений Дикий в интервю за "Канал 24“.

"Можем ли наистина да проведем това контранастъпление и наистина ли нашите защитници ще могат да преминат към настъпателни действия – но не само локално? Защото, например, в Харковска област, ние вече сме в контранастъпление. Ако говорим за по-мащабна контраофанзива от Харковска област, къде са нашите защитници сега... Ако говорим за по-сериозно освобождаване на окупираните територии, то за всички е очевидно, че то определено няма да започне точно сега. Дори хората, които са много далеч от фронта, могат да видят, че все още сме в отбрана на по-голямата част от него. Всъщност е много трудно да поддържаме тази защита в някои области и фронтът се огъва под натиска на противника - например н Торецко и Покровско направление“, обясни Дикий.

Ветеранът от ВСУ също подчерта, че е необходимо освобождаване на територии, преминаване към настъпателни действия и поемане на инициативата.

"Към днешна дата ние не сме способни да направим това. Но ще бъдем ли в близко бъдеще? Това до голяма степен зависи от вас и от мен. Сега руснаците имат само две предимства пред нас, всичко останало има с какво да се компенсира“, обясни експертът.

Според него първото предимство на Русия е многобройната жива сила. Второто е предимство в небето, т.е. възможността да се използват управляеми авиационни бомби и да се изстрелват от безопасно разстояние.

"Веднага щом тези два фактора се променят, ние сменим местата си. Що се отнася до небето, само въпрос на време е пристигането на F-16. Докато това не стане, ние физически не можем да направим нищо, за да се противопоставим на руските бомбардировки. Веднага щом поне първата ескадрила F-16 се появи в небето, ситуацията ще се промени радикално. Руснаците трябва да летят до 50-70 километра, а ние ще можем да ги свалим на разстояние до 100 километр“, подчерта Дикий.

Що се отнася до численото предимство на руснаците, той отбеляза, че засега Украйна го компенсира с това, че има по-малки загуби от противника си.

"На всеки наш загинал защитник "лягат“ средно по шест окупатори, а в много райони – по осем... Но така може само да се удържи отбраната. За да преминем в настъпление, трябва да имаме паритет - или поне да бъдем два пъти по-малко от противника, а не пет... Ако през това лято изкараме мобилизацията си до някакво нормално ниво, тогава в този случай ще може да се каже наесен, че можем да си сменим мястото с противника, че можем да вземем инициативата и да започнем да освобождаваме нашите територии. Има само две условия: появата на F-16 и нормална мобилизация. При тези две условия нашето настъпление става абсолютно реално“, увери бившият командир от "Айдар“.