Ситуацията на Покровско направление е изключително "заплашителна“, тъй като руските войски са близо до прерязването на ключовия логистичен маршрут Покровск-Константиновка. Това предупреди в ефира на Radio NV военният експерт и бивш командир от батальона "Айдар“ Евгений Дикий.

По думите му трябва да се очакват "много тежки боеве“ на Покровско направление.

"Точно сега там ситуацията няма да стане по-лека. Ситуацията е заплашителна. На руснаците им остава съвсем малко, за да прережат трасето Покровск-Константиновка. Те наистина са много близо до това“, алармира ветеранът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

В същото време военният експерт отбеляза, че наскоро в медиите са се появили доклади, според които на отбраната на Покровско направление държат отбраната 12 000 бойци от ВСУ, а от руска страна групировката восйки, която настъпва, се състои от 40 000 души. Той смята тези цифри за правдоподобни.

Също така според Дикий вече не е тайна, че ВСУ са изпратили резерви на това направление.

"Това направление стана заплашително преди няколко седмици, там хвърлихме резерви и отчаяно се опитваме да задържим противника, съотношението (войски) е 1 към 3 в полза на врага“, подчерта експертът, като допълни, че резултатите от украинската мобилизация в момента не се усещат на фронта.

"Тези, които сега се вербуват, няма да дойдат веднага на фронта, сега никой не изпраща никого в бой с по-малко от два месеца подготовка“, обясни бившият командир от "Айдар“.

Според него, докато мобилизацията в тила върви бавно,  отбранителните позиции се държат от същите уморени и изтощени части, които са се биели и преди.

"Новините от Часов Яр също не са добри. Руснаците там бяха сдържани дълго по канала. Водната преграда изобщо винаги е нещо добро в отбраната. Но, за голямо съжаление, това вече е в миналото. Руснаците успяха да преминат през канала, боевете вече се водят на западната страна и в централната част на това, което е останало от град Часов Яр. Там реално вече няма град. В центъра на тези руини се водят боеве. Всичко е сринато, придвижването на руснаците е много бавно – както винаги в застроени учатъци. Придвижването там се мери не в километри или квартали, а по къщи“, обясни Дикий.

Той допълни, че подобна ситуация има както плюсове, така и минуси. По-специално, в градските райони до известна степен се неутрализира украинското предимство в точността на артилерията и изстрелването на безпилотни самолети. В същото време предимството в жива сила много помага на руснаците.

"Те просто пълзят като хлебарки, търпят ужасни загуби, но пълзят от различни страни“, коментира той.

В същото време градската среда, от друга страна, също има предимства за защита, тъй като всяка относително непокътната сграда и сутерен служи за убежище. Защитата е гъвкава и мобилна.

"И затова боевете в населените места винаги продължават дълго време. Стига да си спомним за Бахмут, Соледар и Авдеевка. Страхувам се, че сега имаме единствен шанс да спрем това вражеско настъпление –когато те вече достигат градските райони“, отбеляза Дикий.

Той уточни, че няма предвид Покровск директно, а онези селища, които се намират пред града.

"Смятам, че има някакъв сериозен шанс да ги задържим за по-дълго време едва когато стигнат до тези по-малки населени места “, отбеляза експертът, като изрази надежда, че Новогродовка може да стане такова селище.