Курската операция на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е "блестящ пробив“ и най-големият успех на страната във войната през последните две години. Това заяви ефира на телевизия "Апостроф“ военният анализатор и бивш заместник-командир на взвод на батальона "Айдар“ Евгений Дикий.

"Това е най-доброто, което успяхме да направим през последните две години. Имахме по-добри планове, но за съжаление не успяхме да пробием линията "Суровикин“. Не успяхме да удържим и левия бряг... Курската операция е просто нашият брилянтен пробив“, подчерта Дикий.

Анализаторът отбеляза, че ВСУ най-накрая са успели да намерят място, където се води война извън окопите. Ситуацията в Курска област не се стабилизира, но по думите му "няма нищо лошо в това“. Причината – стабилизация би означавала, че страните са спрели да се движат по фронта.

"Страните заеха своите позиции, достатъчно се закрепиха на тези позиции и битките при настъплението на една от страните преминават в продължителни позиционни боеве. Това обикновено наричаме стабилизиране на ситуацията - ако не ние настъпваме“, обясни Дикий.

В същото време, според него, в Курската област не е започнала позиционна война и "ако имаме късмет, тя няма и да започне“.

"Нашето командване по принцип не прави това. Линия на защита няма. Няма линия от укрепления. И това не е защото някой ги е пропуснал. Там наложихме на руснаците съвсем друг тип война. През всичките тези две години и половина този тип война се водеше само в самото начало“, обясни експертът.

Анализаторът припомни, че през пролетта на 2022 година в цялата Северна Украйна военните действия бяха доста маневрени, нямаше "такова нещо като фронтова линия, но имаше отделни опорни пунктове и укрепления, а армиите се движеха активно“.

"След това руснаците започнаха да навлизат по-дълбоко в нашата територия. След това прекъснахме цялата им логистика и отрязахме тези колони. И всъщност ние спечелихме от това. Този блестящ успех от пролетта на 2022 година, който определи много, беше постигнат именно по време на маневрената война“, подчерта Дикий.

В същото време, според него, в Курска област ВСУ са се възползвали от факта, че има същия ландшафт - с много гориста местност и много реки.

"Ние не допуснахме там да започне война в стил Донбас. Съвсем логично и очаквано е, че в тази маневрена война ние предимството се определя не по численост на персонала, а по качество“, допълни Дикий.

Той отбеляза, че в Курска област руснаците имат три пъти повече сили от ВСУ.

"При съотношение едно към три ние имаме инициативата и напредваме“, увери още той.

В същото време анализаторът призна, че не всичко, което се случи в Курска област, се е развило според плановете на Киев. В един от районите руснаците постигнаха сериозен пробив, ВСУ претърпяха сериозни загуби, но това продължи по-малко от три дни.

"Някъде на третия ден успяхме отново да овладеем инициативата и успяхме да навлезем в съвсем друг участък от границата“, заяви Дикий и добави, че това е променило характера на боевете. Руснаците отново не напредват; опитват се да изградят отбранителни позиции, но не успяват. В този случай руснаците трябва да изградят "цяла линия Суровикин“, а за това нямат нито време, нито хора.

Той обобщи, няма да има стабилизация в Курска област, защото украинската операция продължава да се развива и ситуацията винаги ще бъде много динамична.