Бившият командир от батальона "Айдар“ Евгений Дикий коментира предоставянето на Украйна на самолети Saab 340 AEW&C от Швеция, отбелязвайки, че по този начин "ни подготвят за нов етап от войната“.

"За мен много мощен сигнал бе нещо, което по някаква причина изобщо не бе забелязано от нашите медии. Става въпрос за решението на Швеция да ни предостави два радиоразузнавателни самолета  Saab“, отбеляза Дикий в интервю за "Новинарні“.

Военният и политически анализатор поясни, тези самолети могат да изпълняват различни задачи. "Принципно те имат три функции. Първата, очевидна функция е за противовъздушна защита – те виждат всичко, което лети над нас“, подчерта той.

Дикий обясни, че за тази функция са достатъчни четири еднотипни самолета, които постоянно патрулират в пространството на Полша и Румъния.

"Четири самолета от този тип на НАТО са във въздуха през цялото време, буквално от първите дни на войната, въртят се един по един и виждат цяла Украйна, цяла Беларус и приблизително половината от европейската част на Русия. И оттук нататък имаме всички тези канали в Telegram, където се вижда, че "там е имало изстрелване“, "този и този е излетял от Енгелс“, "този и този е излетял от Оленя“ - ние все още нямаме подобни технологии“, отбеляза той.

В същото време, според Дикий, Украйна получава данни от тези четири самолета онлайн, секунда по секунда, така че "знаем всичко, което е на нас и откъде лети“.

"За тази цел няма смисъл да ни дават два самолета. Това са скъпи машини: всяка от тях струва десетки милиони. Но тези самолети имат още две функции: това е координация на големи въздушни съединения и координация на ударите на големи разстояния“, обясни ветеранът.

Той добави, че "това е нещо, което членовете на НАТО няма да направят сами... Те не влизат в пряка война с Русия, т.е. ние се обучаваме, за да можем да координираме ракетни удари с голям обсег на руска територия от самолети и да координираме мащабни действия на армейската авиация“, отбеляза още Дикий.

Според него "вече не става въпрос за "удържане“, а за "победа“. "И точно предоставянето на тези самолети е много мощен сигнал, който говори много. Подготвят ни за нов етап от войната. И това не е единственият знак. Т.е., тази промяна се случва, има разбиране, че руснаците трябва да се пречупят и след това да се върнем към преговори с тях“, обобщи анализаторът.