"Кога и как ще приключи войната в Украйна зависи от много фактори, заявява в ефира на Espreso бившият командир на взвод в батальон "Айдар" Евгений Дикий.

На въпроса дали войната може да приключи преди края на 2025 г., Дикий отговаря:

"50/50. Или тя ще приключи, или няма да приключи. Струва ми се, че гадаенето по утайката от кафето и авангарда е абсолютно неблагодарна работа. Факторите, които определят дали войната ще приключи през 2025, 2026 или 2027 г. .... а също и факторите, които определят чия победа ще сложи край на войната, са много"

Коментирайки последното изявление на украинския президент Володимир Зеленски, Дикий е подчертал, че той говори за "възможността за предприемане на определени стъпки" за прекратяване на войната през 2025 г., а не за "възможността за прекратяване на войната" преди това.

"Нали разбирате колко огромна е разликата между тези две послания", подчерта Дикий. - Хората чуват това, което искат да чуят... Но аз съм абсолютно съгласен с президента, че имаме възможност да направим много сериозни стъпки".

По-нататък, заявява той, всичко ще зависи от това дали Украйна ще използва тази възможност и какви стъпки ще предприеме Русия в отговор:

"И едва тогава ... ще стане ясно кога и как ще приключи тази война"