За да се стабилизира ситуацията на фронта, е достатъчно да се мобилизират 200 хиляди души до края на тази година. Но за да започне Украйна да печели, има нужда от половин милион души. Това заяви в интервю за телевизия "Апостроф" военният експерт, бивш командир на рота на батальона "Айдар" Евгений Дикий.

"Тази цифра е 200 хиляди до края на тази година, това е числото, което нашето командване се надява да набере, като вземем предвид цялата история. Ние напълно провалихме процеса на мобилизация за година и половина. Година и половина гражданските власти саботираха този процес на мобилизация, обвинявайки изцяло ТЦК. И едва наскоро бяха направени първите стъпки към коригиране на ситуацията“, отбеляза той.

Според Дикий много по-правилно е законът за мобилизацията да се нарича закон за някакво рационализиране на военната отчетност.

Той подчерта, че всъщност законът е първата от около дузина стъпки, необходими, за да се гарантира, че мащабът на мобилизацията в Украйна отговаря на предизвикателството, което реално съществува.

"Първата стъпка е направена, всъщност не е направено най-важното – не е въведен максимален стаж във военно време и не е въведена наказателна отговорност за избягване на военна служба, като това все още е ограничено до административни глоби. Но дори тази първа стъпка, тоест рационализирането на военната регистрация, вече наистина повлия на ситуацията“, казва Дикий.

Оказва се, както обясни експертът, че всъщност по-голямата част от украинските мъже на военна възраст са законопослушни.

"Да, те не са готови сами да поемат инициативата, не са готови сами да отидат във военната служба, но когато законът вече ясно определя какво е необходимо преди такава и такава дата, тогава абсолютното мнозинство от нашите мъже са готови да спазват закона.Тоест дори рационализирането на военната отчетност даде сериозни резултати. Само през предходния месец са били набрани повече хора, отколкото през предходните шест месеца. Така че все още сме много далеч от това, от което се нуждаем, но в сравнение с това, което беше, ледът се счупи“, отбеляза бившият командир на рота на батальон "Айдар“.

Според него, за да се стабилизира ситуацията на фронта, е достатъчно да се мобилизират 200 хиляди души до края на тази година.

"Когато сега казваме, че трябва да наберем 200 хиляди до края на годината, нека бъдем откровени, това е, за да изравним ситуацията, ако искаме фронтът да спре да "пропада“ и да се огъва под напора на врага, за това тези 200 хиляди са ни достатъчни, за да стабилизираме ситуацията. А ако искаме да обърнем ситуацията в наша полза, ако искаме най-накрая да започнем да побеждаваме, да се окажем в една печеливша позиция, а не в чисто отбранителна ситуация, тогава, за съжаление, тази нужда от половин милион в относително кратки срокове не е изчезнало, но по-нататък ще е възможно да се набират 50 хиляди на тримесечие или приблизително 20 хиляди на месец. Тогава ние ще бъдем в съвсем друга позиция в тази война“, отбеляза Дикий.