Британските въоръжени сили са в такова състояние, че дори в малка война не биха могли да издържат повече от месец. Това съобщава вестник The Times, позовавайки се на бившия началник на Генералния щаб на британските сухопътни сили Патрик Сандърс.

Той отбеляза, че намаляването на броя на войските в Обединеното кралство поради намалените финансови разходи за отбрана предизвиква безпокойство. Сандърс изрази загриженост относно опасно ниското количество боеприпаси в арсеналите след две години дарения на Украйна.

Генералът смята за необходимо да се увеличат разходите за военни цели до поне 3% от БВП в момент, когато светът преминава през "най-опасния момент от 1945 г. насам“.

"Това, което правителството сега иска от нас [военните], далеч надхвърля обхвата на финансирането и възможностите“, отбеляза събеседникът на изданието. И това идва едновременно с "модернизиране на военновъздушните сили, флота и армията, попълване на арсенали и възстановяване на отбранителната индустриална база“, добави Сандърс. Според него наличните ресурси не позволяват да се направи всичко това едновременно.