Бившият генерал от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Сергей Кривонос призова изтребителите F-16 да не бъдат възприемани като "чудотворно оръжие“ и предложи те да излитат от магистралите - тъй като летищата са атакувани от Руската федерация, съобщава изданието "Страна.ua“.

Генералът припомня, че "руснаците бързо намериха някакво противодействие“ срещу всякакви западни доставки.

"Руснаците работиха ефективно и целенасочено за разработването на тактики за противодействие на тези самолети, за активното използване на нови системи за радиоелектронна война - за съжаление, Русия е най-добрата в света от дълго време. Ситуацията (след доставката на F-16 – бел. ред.) ще стане много по-добра, но не мислете, че ще стигнем до Севастопол до началото на септември“, предупреди Кривонос.

Той се усъмни, че Украйна ще може да обслужва голям брой такива самолети (украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че на Киев са необходими поне 128 самолети). По думите му за всеки изтребител са необходими поне двама пилоти, а най-добре трима-четирима.

"Сега смятайте 120, умножено по две е 240. Добре е да знаят английски. И всичко това, като вземем предвид факта, че през последните две години на войната претърпяхме доста сериозни загуби на летци“, обясни бившият генерал. В допълнение, казва той, "имаме нужда от авиационни инженери и техници, които ще поддържат огромния брой самолети“.

Според него "всички украински пътища, всички магистрали трябва да бъдат подготвени по система, каквато има например в Швеция, където всички пътища са подготвени. Шведските пътища са едно непрекъснато шведско летище. И е доста трудно да се открие и влезе, защото на всеки 50 километра има зони за кацане“. В тази връзка Кривонос призова "да направим украинските пътища като летище“.