Потенциалното преизбиране на Доналд Тръмп на предстоящите избори може да бъде "проблематично" за националната сигурност на Великобритания заради позицията му по отношение на НАТО, предупреди бившият директор на британската разузнавателната служба MI6 в интервю за Sky News.

Ричард Диърлав, който оглавяваше MI6 от 1999 до 2004 г., обсъди потенциалните заплахи за Обединеното кралство през 2024 г. и косочи основните от тях: конфликта между Русия и Украйна и "дългосрочното поведение" на Китай, преди да премине към президентската надпревара в САЩ.

"Трябва да вземете предвид и политическата заплаха, от която се тревожа, която е преизбирането на Тръмп... което според мен е проблематично за националната сигурност на Обединеното кралство", подчертава Диърлав. 

"Ние слагаме всичките си яйца, свързани с отбраната, в кошницата на НАТО. Ако Тръмп е наистина сериозен за, така да се каже, промяна на баланса, мисля, че американският ядрен чадър за Европа е според мен от съществено значение за европейската сигурност и отбрана", коментира той.

"По време на престоя си в Белия дом Тръмп пренебрегна НАТО, като го нарече "остарял" и постави под съмнение значението на блока в съвременния свят. Той също така постави под съмнение ангажимента на Вашингтон да защитава своите съюзници и заяви, че другите членове на НАТО не са допринесли достатъчно", припомни бившия директор.

По-рано тази седмица в интервю за Fox News Тръмп отказа да се ангажира да защити ЕС, като заяви, че "зависи от това дали ще се отнасят с нас (САЩ) правилно".

Той обвини страните от ЕС, че "са се възползвали от САЩ", като добави: "Европейските страни... се възползваха от нас в търговията, а след това се възползваха от нас във военната защита".

Френският еврокомисар Тиери Бретон също така заяви тази седмица, че още през 2020 г. Тръмп е заявил на Европейската комисия, че САЩ "никога няма да дойдат на помощ", ако Европа бъде нападната, и че НАТО е "мъртъв".