"През есента на 2022 г. САЩ отправят сериозно предупреждение към Русия", това е разкрил бившият директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, пише Onet, като полската медия разкрива допълнителни подробности, като се позовава на свой източник.

Бившият директор на ЦРУ в периода 2011-2012 г. е бил гост на конференция проведена в Киев, в коятом участие взеха украинският президент Володимир Зеленски, украинският министър-председател Денис Шмигал и началникът на кабинета на президента Андрий Ермак, президентът на Естония Алар Карис,

бившият британски премиер Борис Джонсън , бившият френски премиер Габриел Атал, бившият министър-председател на Финландия Сана Марин, полският външен министър Радослав Сикорски и редица други.

В конференцията дистанционно участва и съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също се свърза с участниците.

Една от най-интересните панелни дискусии е тази с участието на бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, отбелязва полската медия.

В отговор на критиките, отправени не само от украински, но и от западни участници в конференцията, че Западът не е оказал достатъчна военна подкрепа на Украйна, Петреъс заявява, че особено в началото на войната САЩ е трябвало да се съобразяват с използването на тактическо ядрено оръжие от страна на Русия.

Бившият директор на ЦРУ подчертава, че руснаците са успели да предотвратят подобен ход благодарение на едновременно твърдото, но и предпазливо отношение на САЩ, както и на подкрепата на други държави.

Както уточнява той," голяма и недвусмислено положителна роля са изиграли китайският президент Си Дзинпин и индийският министър-председател Нарендра Моди". Думите на Петреъс повтарят казаното от настоящия директор на ЦРУ Уилям Бърнс преди малко повече от седмица по време на дебат, организиран от Financial Times, с ръководителя на британското разузнаване МИ-6 Ричард Мур.

Генерал Петреъс, който командваше американските и съюзническите войски в Афганистан и Ирак, преди да стане директор на ЦРУ, изтъква, че "пред лицето на руските ядрени заплахи САЩ не се ограничават само с дипломатически натиск върху Москва".

Американският генерал се връща към изявлението си пред американските медии през 2022 г., когато заяви, че ако Русия използва или срещу Украйна, или в случай на войната в Украйна тактическо ядрено оръжие, "САЩ вероятно ще потопят целия руски Черноморски флот и с конвенционални удари ще унищожат всички руски сухопътни и военновъздушни сили, разположени на украинска територия".

Генерал Петреъс дава да се разбере, че това изявление не е само негово лично мнение, а израз на позицията на Белия дом, който обаче не иска да заплашва Русия директно и затова го прави чрез генерала в оставка и бивш ръководител на ЦРУ.

В интервю за Onet високопоставен служител в американските правителствени структури е признал, че "тогава на руснаците е бил даден ясен сигнал, че трябва да приемат сериозно думите на генерал Петреъс". Комюникето, предадено на Москва, обаче е отишло по-далеч и е било достатъчно подробно, за да включи конкретно съобщение, че в "следващите вълни от атаки срещу руски цели ще бъдат използвани стотици крилати ракети, които ще бъдат изстреляни както от американски самолети, така и от палубите на подводници например".

Запитан от полската медия дали подобни действия ще срещнат съпротива от страна на някои европейски съюзници, включително например Германия, събеседникът на Onet посочва, че при сценарий като използването на тактически ядрени оръжия от страна на Русия "Берлин няма да има думата", а САЩ ще напомнят на всички в НАТО "кой взема решенията в НАТО".

"Думите на Петреъс са значими, тъй като показват, че Вашингтон играе много по-твърда игра с Москва, отколкото се възприема от много коментатори", пише полската медия.