Група бивши високопоставени служители на националната сигурност на САЩ са провели тайни разговори с влиятелни руснаци, близки до Кремъл, за да обсъдят войната в Украйна и възможностите за организиране на мирни преговори, съобщава американският телевизионен канал NBC News.

По данни на медията през април, докато е бил в Ню Йорк, министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е провел двучасова среща с членове на американската група. В хода на дискусиите е била обсъдена темата за окупираните от Русия територии на Украйна, както и търсенето на дипломатическо решение на войната, което да устройва и двете страни.

САЩ са били представени на срещата от бившия дипломат Ричард Гаас, експерта за Европа Чарлз Купчан, експерта за Русия Томас Греъм, бившия помощник-министър на отбраната на САЩ Мери Бет Лонг, както и от бивши служители на Белия дом и Държавния департамент.

Целта на разговорите е била да се запази каналът за комуникация с Руската федерация отворен, за да се определи мястото за бъдещи преговори и компромиси за прекратяване на войната.

По данни на телевизията преговорите са проведени със знанието на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, но не и под нейно ръководство. Впоследствие бивши служители на САЩ са информирали Съвета за национална сигурност на Белия дом за хода на дискусиите.

На дипломатически жаргон този формат на срещи се нарича "дипломация на второто направление“. Това е форма на неформално ангажиране, включващо лица, които в момента не са в правителството.

Източници на NBC разкриват още, че поне един бивш американски служител е пътувал до Русия за обсъждане на войната в Украйна.

Освен Лавров от руска страна в дискусиите са участвали учени, ръководители на големи мозъчни тръстове или изследователски институти и други представители на Москва. Смята се, че избраните лица са в постоянен контакт с вземащите решения в Кремъл.