Армията на Руската федерация може да води военни действия срещу Украйна поне още година-две. Това мнение изрази бившият заместник-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал-лейтенант Игор Романенко пред "Еспрессо“.

"Има различни оценки за ситуацията и нейните перспективи. Западни и украински експерти оценяват състоянието на военните действия и потенциала на Руската федерация към момента, по-специално в икономиката и военно-промишления комплекс, като вземат предвид прехода на страната към военновременна основа. В това състояние Русия може да продължи да води военни действия още година или две, в зависимост от интензивността“, обясни Романенко.

По думите му интензивността на военните действия на фронта ще зависи от това как съюзниците на Украйна ще помогнат с доставките на оръжие, оборудване и боеприпаси. Факт е, че сега Руската федерация получава подкрепа от своите "партньори“ - само Северна Корея е предоставила на руснаците пет милиона артилерийски снаряда, твърди бившият заместник-началник на ГЩ на ВСУ.

Той заяви, че сега, след известна пауза, помощта на американските съюзници, за съжаление, не е достатъчно ефективна.

Ситуацията и перспективите ще зависят от това дали партньорите предоставят помощ, която ще промени ситуацията, или дали всичко ще остане на сегашното ниво. Сега положението по фронтовете е тежко. Ако ситуацията се промени благодарение на широката помощ, има оптимистичен шанс преди края на следващата година да започне разговор за преминаване към преговори с Украйна в силна позиция по отношение на спирането на военните действия“, подчерта Романенко.