Човекът, отговорен за смъртта на двама души и раняването на трети при стрелба в белгийската столица в понеделник вечер, се казва Абдесалем Л. и живее в Брюксел, съобщава вестник Le Soir.

По предварителни данни на разследването извършителят е 45-тунизиец, който от години живее в Схарбек – една от 19-те общини, съставляващи столичния регион Брюксел. Лицето е подало молба за убежище през ноември 2019 година, но е получило отрицателно решение по-малко от година по-късно. Отстранен от общината през 2021 г., той така и не успява да получи заповедта си за напускане на страната.

"Той бе известен на полицията с трафик на хора, незаконно пребиваване и застрашаване на държавната сигурност“, обяви министърът на правосъдието Винсент Ван Куикенборн. Същият министър разкри, че чуждестранна полицейска служба е информирала белгийските власти през 2016 г., че Абдесалем Л. има радикален профил и ще бъде "кандидат за джихад“. По онова време подобни предупреждения са постъпвали ежедневно, допълни министърът.

На пресконференция в сутрешните часове на деня премиерът на Белгия Алексендер де Кро обяви, че предполагаемият извършител на атаката все още се укрива. През нощта е проведена спецоперация на полицията, в рамките на която е претърсена сграда, в която се предполага, че е пребивавал Абдесалем Л. Въпреки това той не е открит.

По-късно бе съобщено, че в хода на полицейска операция в община Схарбек – една от 19-те, съставляващи столичния регион Брюксел, служителите на реда са застреляли заподозрян за снощната атака. Първоначално обаче не бе известно дали ликвидираният е извършител на нападението.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден след това, че простреляният е Абдесалем Л.. Възможно е той да е издъхнал на път за болницата.