Украйна може да загуби войната с Русия още през 2025 г., ако остане на настоящата си стратегическа траектория. Това заяви бившият съветник на заместник-министъра на отбраната на САЩ Дъг Ливърмор в колонката си за CEPA.

Ливърмор сподели, че активните офанзиви на Русия в няколко региона са изтощили отбраната на Украйна. Той отбеляза, че планът за победа на президента Володимир Зеленски все още не е постигнал основната си цел поради слабата западна подкрепа.

Партньорите на Украйна трябва да предоставят на страната неограничен достъп до най-модерните оръжия, смята бившият съветник на Пентагона. Той подчерта, че съюзниците на Русия, включително КНДР, действат по-решително.

Украинското правителство трябва да преразгледа подхода си към войната, за да избегне поражение, добави Ливърмор. Той назова пет точки, които според него ще помогнат за победа над Руската федерация:

понижаване на минималната наборна възраст до 21 или 22 години и сътрудничество с европейските имиграционни и правоприлагащи агенции за разширяване на наборната служба за украински бежанци в чужбина;

премахване на ограниченията за използване на западни оръжия, включително атаки срещу военни цели на руска територия;

разширяване на украинското военно обучение и разузнаване в реално време от западни партньори;

засилване на санкциите и икономическия натиск върху Руската Федерация;

укрепване на източния фланг на НАТО.

Войната в Украйна може вече да е достигнала критична фаза, което тревожи бившия съветник на Пентагона. Той казва, че външната подкрепа за Русия, съчетана с нерешителността на Запада, накланя везните в полза на Кремъл.

Ливърмор призова партньорите на Украйна да предприемат необходимите мерки, които ще позволят на Киев да си върне инициативата на бойното поле. Той подчерта, че това е единственият начин за постигане на устойчив мир.