В интервю за италианския телевизионен канал Rai 1 бившият ръководител на израелската служба за външно разузнаване – Мосад, Зохар Палти, предупреди, че настоящата операция на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа не е първата и няма да бъде последната.

По думите му Израел няма да налага времеви ограничения на войната срещу палестинската групировка ХАМАС, защото се нуждае от гаранции, че атаки като тази от 7 октомври няма да се повторят никога повече. Въздушните и наземни удари ще бъдат последвани от още по-мащабна операция, но дори това няма да сложи край на войната.

"Втората интифада продължи три до четири години. Трябва да сме подготвени нещо подобно да се случи сега“, отбеляза Палти.

Междувременно Израелските отбранителни сили са нанесли удари по военен обект на територията на Сирия, стана ясно от съобщение в Telegram канала на военните на еврейската държава.

"В отговор на изстрелвания от Сирия към израелска територия, самолет на Израелските отбранителни сили удари военна инфраструктура на сирийска територия“, се казва в краткото изявление на военните.

В отделно съобщение се подчертава, че армията на Израел продължава да разширява сухопътната операция в Ивицата Газа, като през последните няколко дни е поразила повече от 600 военни цели на групировката ХАМАС. По данни на Израелските отрбанителни сили в резултат са ликвидирани "десетки терористи“, барикадирали се в сгради, тунели и други съоръжения.