САЩ имат план за прекратяване на войната в Украйна, но той включва "териториални компромиси“. Това подчерта бившият посланик на Киев във Вашингтон в периода 2015–2019 година Валерий Чалий в интервю за РБК-Украйна.

"Когато американците дойдоха в Киев, те предложиха на Зеленски да бъде по-гъвкав във Вашингтон, по същество очакваха от него да обсъди възможни териториални компромиси“, обясни дипломатът.

Чалий е уверен, че САЩ имат план за войната в Украйна и той включва:

Предотвратяване на пряк сблъсък с Русия;

Предотвратяване на участието на НАТО в конфликта;

"Да се предотврати победа на Русия над Украйна, така че Украйна да може да оцелее, дори и не като територия, а като суверенна, независима държава“.

"Да, този план не е за победата на Украйна“, коментира бившият украински посланик.

Той също така смята, че украинските власти биха могли да противодействат на плана само чрез "ескалация“ и включване на други страни във войната.

"Трябва да се уверим, че други страни също участват в тази война. Убеден съм, че мирът ще дойде след ескалацията, а не обратното. Т.е., ако покажем ескалация от наша страна и че поляците, литовците и французите са на наша страна, ако не ни е страх да имаме пилоти от тези страни - французите на Mirage, американските ветерани - на F-16, ако създаваме такава тристранна бригада и я използваме на границата, ще започне да крещи Путин. Нека покажем, че връщане назад няма, тогава в Русия ще започнат да търсят накъде да насочат всичко това“, каза бившият посланик.

"Трябва да се уверим, че и други страни ще участват в тази война наша страна, ако не ще се страхуваме да имаме пилоти от тези страни - французите на миражи, американски ветерани на F-16, ако създадем такава тристранна бригада и я използваме на границата, Путин ще започне да вика. Ние ще покажем че няма връщане назад, тогава в Русия ще започнат да търсят накъде да насочат всичко това“, предлага дипломатът.