Промяната в тона на украинския президент Володимир Зеленски относно преговорите с Русия вероятно е реакция на събитията, случващи се в САЩ, където кандидатът на републиканците за поста в Белия дом Доналд Тръмп избра Джеймс Дейвид Ванс, противник на подкрепата на Киев, за свой кандидат. Това подчерта бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хърбст пред телевизионния канал CNN.

Сега Киев е изправен не само пред трудна ситуация на фронта, но и пред политическа несигурност относно бъдещата подкрепа от западните съюзници на Украйна, включително САЩ, коментира медията.

Хърбст отбелязва в интервюто за CNN, че Зеленски може би се опитва да установи контакт с потенциалната бъдеща администрация на Тръмп, като говори за желанието си за преговори.

На 15 юли той обяви, че руски представители трябва да участват във втората конференция за разрешаване на украинския конфликт, подготовката за която се планира да приключи до ноември 2024 година.

По-рано Тръмп обяви, че е провел телефонен разговор със Зеленски, който е преминал "много добре“. В миналото той неведнъж е уверявал, че ако спечели президентските избори в САЩ, ще прекрати войната "в рамките на 24 часа“. А на предизборния дебат с настощия президент на САЩ Джо Байдън на 27 юни Тръмп обеща, че ако бъде преизбран, ще сложи край на конфликта, преди да встъпи в длъжност на 20 януари 2025 година.