Бивш високопоставен служител от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) направи смело разкритие за военния арсенал на Иран, заявявайки, че страната притежава оръжия, по-мощни от ядрени бомби, предава IFP News.

Бригаден генерал Ебрахим Ростами, бивш ръководител на отдела за международни отношения и бивш секретар на Комисията за развитие и оборудване на КСИР, направи това твърдение във вторник в интервю за уебсайта за новини и анализи Dide Ban Iran (Iran Watch).

"Имаме оборудване, което е много по-добро от ядрените оръжия“, заяви той, като същевременно подкрепи неотдавнашното искане на членове на парламента за промяна на доктрината на страната "без ядрени оръжия“.

Той обясни: "Някои аспекти са им неизвестни, защото това е строго класифицирана и строго секретна информация“.

Ростами намекна за минали тактически операции, посочвайки инциденти, при които са ударени петролни танкери в Оманско море и пристанището Фуджейра в ОАЕ.

Той също така отбеляза: "Когато (бившият президент на САЩ Доналд) Тръмп имаше за цел да сведе нашия износ на петрол до нула, се случиха няколко тактически операции“.

"Няма да кажа кой ги е извършил, но пет танкера избухнаха в силно защитеното пристанище Фуджейра. Те дори не знаят откъде е ударът“, казва той.

Събеседникът на изданието също така спомена атаките срещу два японски танкера в Оманско море по време на посещението на бившия японски премиер Шиндзо Абе в Иран през 2019 г. като пратеник на Тръмп.

"Те не знаят какво ги е ударило; иначе щяха да го докажат. Дори заведоха дело в ООН. Първоначално ОАЕ ни обвиниха, но не можаха да предоставят доказателства“, добави Ростами.

Той подчерта, че Иран притежава модерно оборудване, което превъзхожда ядрените способности.

"Някои неща засега трябва да останат известни само дотолкова. Това са част от примерите, които мога да спомена, и имаме оборудване, което е много по-добро от ядрените оръжия“, заключи той.