Бившият министър на отбраната на Полша Антони Мачеревич коментира последните изявления на Володимир Зеленски, който се изказа двусмислено и доста провокативно по темата за полско-руските отношения. "Всъщност това действие на президента Зеленски доведе до факта, че повечето поляци бяха шокирани, защото през последните две години те посветиха огромна част от живота си да помагат на украинците... Позицията на полската държава обаче е недвусмислена, ние ще защитаваме Украйна“, заяви той в интервю за Telewizja Republika.

В същото времебившият министър отбеляза, че курсът на Зеленски към украинско-германски съюз е просто неприемлив за Полша и има две причини за това. "Първо, защото е насочен срещу Полша. Второ, и най-важното, той всъщност е насочен срещу Украйна. Няма съмнение, че ако вземат властта в Украйна, те просто ще я продадат на руснаците и ще доведат до положение, в което Полша ще изпадне в още по-драматична ситуация. Това е много дълбока стратегическа грешка на г-н Зеленски. Надявам се, че г-н Зеленски и неговите съветници ще разберат, че без подкрепата на Полша Украйна ще загуби своята независимост, а не ще я възвърне“, обясни Мачеревич.

В разговор с Telewizja Republika политикът коментира и ескалацията на конфликта между палестинци и евреи. Според него няма съмнение, че тази операция е насочена към промяна на геополитическата структура, така че САЩ да пренасочат вниманието си от Украйна към Израел. Мачеревич вижда в това следа от Русия, която възнамерява да участва в мирните преговори. Освен това той посочи, че милион и половина израелски граждани са хора, дошли от Руската федерация, така че представляват "отделна“ част от населението.