Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен прави прогноза за продължителността на войната в Украйна и пояснява защо за Запада е важно да не позволи на Путин да спечели. В интервю за N-TV за конкретни срокове за края на войната, Андерс Фог Расмусен отбелязва, че е трудно да се правят прогнози за времето.

"Опасявам се, че войната ще продължи дълго време. План "А" на Путин - да завладее цяла Украйна за няколко дни - се провали. Неговият план "Б" е замразен конфликт и руска окупация на Източна Украйна с надеждата, че Западът ще отслабне и ще се предаде", заявява Расмусен.

Той смята, че войната ще продължи поне до края на 2024 г., тъй като Путин се надява, че президентските избори в САЩ на 5 ноември ще донесат промяна в негова полза.

"Според мен следващата година ще бъде решаваща. Ако дадем на украинците всичко, от което се нуждаят не само за да оцелеят, но и за да спечелят войната, те ще имат всички шансове да отблъснат руснаците", уверен е бившият генерален секретар на НАТО.

Той също така твърди, че ако Путин спечели, ще има апетит за нови завоевания.

"Постоянно чувам този аргумент: дайте да сключим мир, да се върнем към по-удобни времена. Но ако мирът бъде сключен за сметка на украинците, ако украинците бъдат принудени да се откажат от територия, тогава Путин ще заключи, че инвазията му е била успешна. Той ще има апетит за по-нататъшни действия. Защо да не продължи? След това ще дойде ред на Молдова, после на Грузия, а след това той ще окаже натиск върху балтийските държави", смята Расмусен.

Освен това, отбелязва той, подобна слабост на Запада ще изпрати сигнал към автократите по света.

"Си Дзинпин в Китай ще стигне до същото заключение: ако на Путин му се размина с нахлуването в Украйна, на мен може да ми се размине с нахлуването в Тайван. Ето защо не можем да позволим на Путин да успее в Украйна. Но ще е необходимо силно политическо лидерство, за да стигне това послание до хората в Европа", заключава той.