Правителството на Израел трябва да направи пауза, за да се опита да намери алтернатива на сухопътната операция в Ивицата Газа, която може да продължи дълго време и да доведе до голям брой цивилни жертви. Това препоръча бившият директор на израелската разузнавателна служба Мосад и бивш посланик на еврейската държава в Европейския съюз Ефраим Халеви в интервю за германския вестник Handelsblatt.

По думите му израелска военна операция в отговор на атаката на палестинското движение ХАМАС не може да бъде избегната, но израелското ръководство трябва "да вземе пауза за размисъл“. През това време "може да дойде творческо решение“, казва Халеви. Според него "нахлуването в този район с голяма армия би било грешка“, тъй като би изисквало много време и материални разходи, а също така би довело до голям брой жертви. Според експерта израелското военно правителство добре осъзнава тези рискове и затова отлага изпълнението на операцията.

Халеви не очаква Иран да се намеси в конфликта поради нежеланието на Техеран да застраши дипломатическите отношения със Саудитска Арабия. Той също така смята, че ливанската шиитска организация "Хизбула“, подкрепяна от Иран, няма да влезе в пряк сблъсък с Израел, тъй като нейното превъоръжаване може да струва скъпо на Техеран.

Експертът е загрижен за голямата вероятност от влошаване на ситуацията на Западния бряг след приключването на военната операция в Ивицата Газа и се съмнява, че Израел ще успее да запази предишните си позиции там. Той припомни високия брой на смъртните случаи на Западния бряг през последните месеци. Халеви отбеляза, че няколко дни преди бойците на ХАМАС да нахлуят в Израел, големи военни части на еврейската държава са били прехвърлени от южната част на страната на Западния бряг без никаква замяна, което е осигурило на бойците на групировката безпрепятствено настъпление.

Порталът Axios съобщи по-рано, позовавайки се на американски официални лица, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е скептичен към плановете на командването на армията и е решен да отложи началото на сухопътната операция в Ивицата Газа. Според източници на изданието Нетаняху се нуждае от време, за да изслуша различни гледни точки и да даде на преговарящите повече възможности за освобождаване на заложниците, докато армията се подготвя за операцията.

Вестник Times of Israel съобщи на 24 октомври, че сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа може да бъде отложена за дълго време или изобщо да не се състои. В същото време армията обяви пълна готовност за операцията, а за 16 дни нанесе над 550 ракетни удара. Според американския телевизионен канал CNN Вашингтон е оказал натиск върху Израел, призовавайки го да отложи началото на операцията и да работи за освобождение на задържаните в анклава заложници. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери в интервю за NBC, че еврейската държава трябва да вземе сама решение по този въпрос.