В Башкортостан се провеждат едни от най-големите протести от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна. Възможно е обаче всичко да не се ограничи само до този регион, казва бившият депутат от Държавната дума на Руската федерация Иля Пономарьов в интервю пред телевизионния канал FREEДOM.

"Властите разбират добре, че ако 5 хиляди души излизат в малък град, тогава колко хора ще излязат тогава в Уфа, столицата на региона? И не напразно те залавят активисти там. Наистина, в Башкортостан зрее взрив.Това е ясна илюстрация кой съсипва Русия,не ЦРУ на САЩ,не Мосад,не Главното разузнавателно управление на Украйна я съсипва,а тя се унищожава от служители като Радий Хабиров, настоящият ръководител на републиката, които водят до подобни събития“, обясни политикът.

Той подчерта, че руските власти са уплашени от събитията в Башкортостан и могат да прибегнат до необмислени действия. Това, по думите му, може да доведе до засилване на протестите в региона.

"Властите на Руската федерация бяха уплашени. Причината за тяхната несигурност е наказателното дело. Друго нещо е, че когато властите се страхуват, като правило започват да правят такива глупави неща, в резултат на което всичко се влошава. Този митинг от 5 хиляди души беше предизвикан от техните действия.Тоест не бяха арестували човека, нямаше да има митинг.Тоест те самите си правят всичко.И мисля че ще продължат да се движат точно в същата посока. Същият този Хабиров, като ръководител на региона, той е вярното дете на Владислав Сурков от администрацията на президента на Руската федерация. Те са свикнали да решават проблемите така - със сила. Е, разбира се, това само ще доведе до по-дълбока криза в региона“, уверен е той.

В същото време протестите няма да се ограничат само до Башкортостан, казва Пономарьов. Те могат да избухнат в още няколко региона на Руската федерация.

"Якутия е много вероятен регион. Има всичко за това. Трябва да разберете, че в Башкортостан няма национално мнозинство от башкири. Има приблизително три равни национални диаспори - башкири, татари, руснаци. Но в случая с Якутия повече повече от половината население там са якути с много добре развита национална идентичност.Регионът е абсолютно икономически самодостатъчен, не се нуждае от нищо от центъра.И още когато Съюзът се разпадаше, имаше протести, които успяха да спрат като предложиха пари, като дадоха 25% от приходите от диаманти в регионалния бюджет. Има и други сибирски региони - Тува, Бурятия. Те имат причини да се бунтуват", обобщи Пономарьов.