Украинските военни твърдят, че са атакували два руски патрулни кораба в Черно море в четвъртък, пише CNN.

Военната дирекция за стратегически комуникации обяви в публикация в Telegram, че корабите са претърпели "известни щети“.

Министерството на отбраната на Русия призна, че Украйна се е опитала да атакува патрулен кораб и кораб на въздушна възглавница на флота, но твърди, че украинските кораби, които са се опитали да атакуват, са били унищожени.

"На 14 септември около 05:00 ч. сутринта ВСУ се опитаха да атакуват патрулния кораб на Черноморския флот "Сергей Котов“ във водите на Черно море от пет катера без екипаж“, съобщиха от руското министерство на отбраната, добавяйки, че всички безекипажни катери "бяха унищожени от огън от конвенционалните оръжия на кораба“.

По-късно в четвъртък те също така заявиха, че Украйна "се е опитала да атакува ракетния кораб на въздушна възглавница "Самум“ на Черноморския флот с безекипажен катер в Черно море“.

Това се случи, след като Украйна нанесе ракетна атака срещу корабостроителницата в Севастопол в ранните часове на сряда, при което два руски кораба бяха повредени.

Андрий Юсов, представител на военното разузнаване на Украйна, заяви пред украинските медии в сряда, че украинските удари по руския флот са част от "демилитаризацията на окупираните украински територии“, която се провежда в момента.