Преди броени дни започна следващият етап от операцията на руските въоръжени сили в Авдеевка: онзи ден Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за най-масираната артилерийска атака на позициите на украинските формирования от началото на руското настъпление, пише "Рибар“.

Според Telegram канала "Нехуманитарна помощ“, след окупирането на индустриалната зона Ясиноватая-2, руските части са успели да установят контрол над СНТ "Виноградники“, да заобиколят пясъчната кариера и да достигнат ул. Колосова.

Сега фактически можем да кажем, че битките вече не са само в покрайнините, а непосредствено в сърцето на най-големия укрепен район на украинските въоръжени сили край Донецк.

При Северни и Тоненки въоръжените сили на Руската федерация не спират да се опитват да достигнат покрайнините на селата. В същото време се възобнови широкомащабното обстрелване на позициите на украинските въоръжени сили в Первомайски: в западната му част действат авиация и артилерия, разчиствайки пътя за пристигането на щурмови групи.

Основната задача на руските въоръжени сили в този район е пробив в посока микрорайон Химик. Това ще позволи да се раздели групировката на украинските въоръжени сили в Авдеевка, да се разбие единната система за отбрана и значително да се опрости щурма на целия укрепен район.

Украинските формирования обаче нямат намерение да отстъпват без бой и са съсредоточили над 40 батальона от 8 бригада в околностите на града. ВСУ също увеличи броя на артилерийските оръдия в района, както и запасите от FPV дронове.