От вчера (11 септември) руските войски са започнали контраофанзива в Курска област с помощта на танкове и бронирани машини. Според експерта по анализ на данни с отворен код на Bild Юлиан Рьопке руските войски са изтласкали ВСУ от село Коренево, а също така са изтласкали украинските военни от селата Краснооктомврийско, Снахост и Комаровка.

По този начин, отбелязва експертът, "руснаците са разбили обкръжението от източната страна, в което руските части бяха попаднали в края на август".

Юлиан Рьопке припомня, че руснаците са били отрязани от река Сейм на север и от границата с Украйна на запад и юг.

"Появиха се визуални доказателства, че руските войски са си върнали Краснооктомврийското и Комаровка в Курска област. "Визуални" означава, че реалното положение може да е много по-лошо, отколкото на картата", уточнява анализаторът.

"Украйна започва отбранителна операция в Курска област", заяви генерал-лейтенант в оставка Игор Романенко по-рано. Той също така добави, че ситуацията за Въоръжените сили на Украйна "сега не е лесна", тъй като успешната отбрана изисква резерви, които украинската страна вече е разгърнала за настъпление на това направление.