Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок е била принудена да отмени среща в украинската Николаевска област заради забелязан в района руски разузнавателен дрон, съобщава репортерът на Bild Надя Асвалд, присъствала по време на инцидента.

Тя споделя, че от две години придружава Бърбок на пътувания в чужбина, но никога не е преживявала такъв момент. "Тревога, дронове! Конвоят на министъра е в опасност!" – спомня си журналистът.

И така, Бербок прекъсва разговора с ръководителя на завода за обезсоляване в района на Николаев поради съобщение от персонала на посолството, след което всички веднага се качват на колите.

"Сядаме и колоната веднага тръгва като един. След като излезе на нормален път, колоната ускори до 80-100 км/ч. И тогава журналистите са информирани: руски разузнавателен дрон (SuperCam) е забелязан над територията където бяхме/ Обикновено такива дронове са последвани от директни въздушни удари", пише Асвад.

В 13:12 на смартфоните на делегацията се включиха алармени програми, те бяха информирани, че руски дрон наблюдава конвоя, така че те трябва да продължат да се движат напред. "Продължаваме напред. И страхът от "невидимата" заплаха от въздуха пътува с нас. Няколко минути по-късно всичко е ясно: дронът е изчезнал", добави тя.

В неделя германският външен министър пристигна на необявено посещение в Одеса. Тя, заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба, посети пристанището и Преображенската катедрала.

В понеделник тя посети Николаев, където обяви увеличение на помощта за Украйна със 100 милиона евро, до 1 милиард евро.