Германия планираше да достави на Украйна до 400 тежки бронирани транспортни машини MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), но поради логистични проблеми този брой е постепенно намален и реалните доставки така и не започнаха, пише Bild

Правителството на Украйна и Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG) подписаха договор за доставка на бронирани машини MRAP на стойност 315 милиона евро (618 милиона лева). Договорът е финансиран от германското правителство. Според Bild първоначално е била планирана доставката на до 400 единици техника.

Изданието се позовава на секретен документ на германското министерство на отбраната от септември 2023 г., според който FFG трябваше да достави партиди от 20 машини от януари до октомври 2024 г. Но това така и не се е случила, както е потвърдил представител на ведомството пред Bild. Сега първите доставки са отложени за юни.

Причината за забавянето е фактът, че FFG не произвежда самостоятелно основните компоненти на MRAP, а ги доставя от САЩ. Германското министерство на отбраната твърди, че "рестриктивните лицензи за износ от САЩ към Германия" са допринесли за забавянията.

Освен това, според Bild, договорът с FFG включва преобразуване на цивилни превозни средства BATT UMG, а компанията все още не е получила необходимите сертификати за противоминна защита, които са задължителни за трансфера на оборудване в Украйна.

Източник на германската медия в Министерството на отбраната е заявил, че към средата на април не е имало успешен сертификационен тест. Компанията обаче е отрекла това и е заявила, че необходимите сертификати "от съответните тестови центрове са налични".