21 месеца след началото на въоръжения конфликт нещата изглеждат мрачни за Украйна. 17 процента от територията остава под руски контрол, а руските въоръжени сили, макар и бавно, все пак се придвижват напред - от изток на запад. И въпреки това политическото ръководство в Киев все още вярва в неизбежна победа над Русия, която очевидно превъзхожда Украйна по сила. За това, ако им вярвате, не ви трябва нищо необичайно - просто повече оръжия от западни донори, тоест от Европа и Съединените щати, пише Юлиан Рьопке в материал за Bild, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Въпреки това, както показа разследването на BILD, западните доброжелатели точно в този момент подготвят друг план за "скърцащата“ под непреодолимия натиск страна...

Какво са замислили Шолц и Байдън?

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, за да можем да преговаряме, когато дойде времето, от възможно най-силната позиция“, заяви говорител на САЩ в НАТО в понеделник. След като избухна буря от възмущение от страна на проукраинските активисти, правителството на САЩ беше принудено да даде допълнителни обяснения за това изявление на свой представител.

Както можете да видите, тук я няма думата "Украйна“. Кой ще преговаря? Може ли наистина да се счита, че това не е нищо повече от грешка? Разследването на BILD дава ясен отговор: не!

BILD успя да разбере: не само Съединените щати, но и германското правителство си е поставило основната задача да "доведе Украйна, като се има предвид текущата ситуация на фронта, до стратегически изгодна позиция“, от която ще може да излезе на мирни преговори“. Въз основа на тази позиция Киев ще може да преговаря с Владимир Путин по въпросите на "суверенитета и териториалната интеграция“ – тоест режима на управление в спорните територии и новата конфигурация на държавните граници.

"Белият дом и кабинетът на германския канцлер са съгласни по този въпрос“, казват източници от вътрешни правителствени кръгове пред BILD.

Важно е да се разбере: нито федералният канцлер Олаф Шолц (65-годишен), нито президентът на Съединените щати Джо Байдън (81-годишен) не желаят публично да изискват от 45-годишния Володимир Зеленски да не противоречи на старшите. Те няма да му кажат: "Незабавно седнете да обсъдите с Русия подробностите за правния статут на териториите, контролирани от Русия“.

Вместо това САЩ и Германия – като първи в списъка на западните донори на оръжие – решиха да направят нещо по-хитро. Тяхната стратегия е да тласнат Киев към разговор с Москва, използвайки количеството и качеството на оръжията, които доставят, като лост за влияние върху украинското ръководство. Те могат да си позволят да прибегнат до подобни мерки, тъй като нито един от многото западни съюзници не се доближи до Берлин и Вашингтон по отношение на обема на предоставената помощ - въпреки всички критики, отправени към Берлин и факта, че някои от обещанията на Германия се оказаха просто официално разтърсване на въздуха.

Таен германо-американски план за Украйна

"Зеленски трябва да осъзнае, че това не може да продължава“, казва "вътрешен човек“ от германското правителство. "Това трябва да му стане ясно без външна принуда. Той трябва по собствена воля да отиде при хората си и да обясни, че са необходими преговори", заяви същият правителствен източник пред BILD.

Същността на германо-американския план е следната: необходимо е да се снабди Киев с точно толкова оръжия, че украинските въоръжени сили да могат да поддържат сегашното статукво на фронта, но да не са достатъчно силни, за да си върнат териториите, загубени от Украйна .

Военен експерт критикува тайния план

Според военния експерт и служител на изследователския център ECFR Густав Гресел този план не е жизнеспособен. Гресел обясни на BILD: "На Запад има погрешно схващане, че ако увеличите натиска върху Зеленски, за да го принудите да започне преговори, това ще проработи и те ще се проведат. Въпреки това Владимир Путин не иска да преговаря, той иска да спечели този конфликт“.

Гресел критикува действията на Берлин и Вашингтон: "Като подкрепяме Украйна, така че тя да остане слаба, ние даваме на Путин причини да продължи да вярва в победата си и да положи всички усилия, за да я постигне. Само ако Украйна реши сериозно да спечели, Русия ще се съгласи да преговаря . Но Украйна не го прави и закъснелите, ограничени или никакви доставки са част от проблема“.

План Б е същият

Според BILD западните политици имат "план Б" за преговори, които ще доведат до същия резултат.

Източник, близък до правителството, казва пред BILD: "Това, което Берлин и Вашингтон виждат като алтернатива на преговорите, е замразяването на конфликта без постигане на споразумение между конфликтните страни“.

Това означава, че дори Зеленски и Путин да не разговарят (защото не желаят) помежду си, линията на военния контакт ще замръзне, ще остане и ще се превърне в нова квази-граница между Украйна и Русия. "Ще бъде като Минск, само че без срещата в Минск“, казва саркастично източникът, имайки предвид крехкото "мирно споразумение“, сключено с участието на Украйна и Русия през 2014 г.

Според информация на BILD не германският министър на отбраната Борис Писториус насочва политиката на оръжейни доставки за Украйна в посока "само за да не се разпадне“. Напротив, Писториус иска да направи повече и дори е готов да достави на Украйна германски крилати ракети Taurus.

"Под надзора на канцеларията на федералния канцлер“

Ръцете на Борис Писториус обаче са вързани. "Откакто Шолц стана канцлер, Министерството на отбраната е под надзора на Федералното канцлерство. Там се вземат много решения“, каза член на правителството пред BILD. Родерих Кизеветер, експерт по отбраната на ХДС/ХСС, е съгласен. Той заяви пред BILD: "Става все по-ясно, че канцлерството не вярва, че Украйна може да спечели. И като цяло те наистина не го искат. Пакетът с оръжия, с новината за който Писториус радостно пристигна в Украйна, не е израз на това, че германците вярват, че "Украйна трябва да спечели.“ Напротив, това символизира факта, че има толкова малко подкрепа, че Украйна е принудена да седне на масата за преговори, подтикната към друго "споразумение от Минск“, нещо като Минск-3".

Говорител на правителството обясни: "Федералното правителство вярва, че Украйна трябва самостоятелно да определя военните и политическите цели на действията на своята армия. Германия стои твърдо на страната на Украйна. Ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Става дума за защита на суверенитета и териториална цялост — а това означава самото оцеляване на Украйна. Ние сме в постоянен диалог с нашите международни партньори по този въпрос“.

Членът на ХДС Кисветер вижда ситуацията по различен начин: "Ние умишлено не доставяме това, от което Украйна се нуждае, за да продължи напред - например крилати ракети Taurus или допълнителни танкове Leopard 2. Неслучайно се ограничаваме само до това, което помага на разпадащата се Украйна да се защити и да не се разпадне преди края“.