Съоснователят на технологичната компания Microsoft, американският милиардер Бил Гейтс формулира четири съвета, които позволяват на хората да се ориентират към постигане на личен успех в живота. Цитатите на бизнесмена с бележки са събрани от Inc.

"Не се сравнявайте с никого на този свят. Ако направите това, вие се обиждате сами себе си“, казва Гейтс. Бизнесменът смята, че сравняването с другите е капан за по-нататъшно развитие. Това води до неувереност в себе си и излишно безпокойство, сигурен е милиардерът.

Вторият съвет на Гейтс е да оценяваме грешките и да се учим от тях. "Хубаво е да празнуваш успеха, но е много по-важно да се учиш от провала“, посочва предприемачът.

Според милиардера успехът често се възприема в категорията "всичко или нищо“. Това тълкуване генерира страх от провал и възпрепятства опитите за експериментиране в собствените им дела.

Гейтс също препоръча човек да поеме отговорност за живота си, включително по въпросите на личната финансова независимост. "Ако сте родени бедни, вината не е ваша. Но ако умрете бедни, вината е ваша“, казва той.

Бедността поради икономически затруднения или социално неравностойно положение в детството не е избор, който хората правят съзнателно. Траекторията на живота на един човек обаче може да бъде значително повлияна от решения, взети в бъдеще за излизане от порочния кръг на бедността, сигурен е Гейтс.

Четвъртият съвет на Гейтс е важността на справянето с чувството на самодоволство по време на успешни периоди от живота. "Успехът е лош учител. Той съблазнява умните хора да мислят, че не могат да загубят“, обясни съоснователят на Microsoft.

Предприемачът заключава, че това чувство води до самодоволство, нежелание да се опитват нови неща и да се развиват по-нататък. За да се бори с това, човек трябва да насърчава нови идеи и да не се страхува да взема рисковани решения.