Украинският депутат Маряна Безугла, която неотдавна критикуваше главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, неочаквано го похвали за действията му в Курската област на Русия, забелязаха от украинският портал Informator.

Творческите ѝ поздравления се появиха под формата на комикс в канала ѝ в Telegram. Комиксът е изработен в цветовете на руското знаме, което се превърна в нов повод за дискусия.

По-специално, комиксът изобразява войник, който докладва на своя командир по радиото:

- "База, пресякохме червената линия".

- "Какво не е наред?", пита командирът

- "Синята и бялата линия", отговаря войникът, намеквайки, че червената линия се е превърнала в цветовете на руското знаме, което символизира неспособността на Русия да защити границите си.

По този начин Безугла подчертава продължаването на операциите на украинските въоръжени сили в Курската област на Руската федерация. Съответно генерал Сирски, който многократно е бил критикуван в медиите за твърдите си решения, е показал таланта си на командир, което му е спечелило нейната похвала. Това обаче може да се окаже сарказъм от страна на Безугла. Това ще стане ясно по-късно, допълва украинската медия.

"Но след един месец от началото на Курската операция има за какво да похвалим главнокомандващия на въоръжените сили", пише тя на своеобразна пощенска картичка.

На 7 август Безугла се обръща и към главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски на фона на началото на бойните действия в Курската област на Русия. Тогава тя пожелава на генерала успех.

Преди това обаче почти всеки месец той е получава от нея обвинения за всички военни провали и назначения. Например тя обвини Сирски в лъжа на фона на скандала в отделната 80-а десантно-щурмова бригада на Въздушнодесантните войски на Украйна. Тя написа, че Сирски не вярва в победата на Украйна и го нарече "престъпник". Тя също така подаде иск срещу главнокомандващия и призова за уволнението му.