След обявяването на предварителните изборни резултати и сензационната победа на левицата в Париж и други френски градове избухнаха безредици, съобщава националният ежедневник Le Figaro.

Източник на изданието от правоохранителните органи поясни, че вечерта на 7 юли на Площада на Републиката в столицата са се събрали около 8000 души. На митинг на привърженици на левия алианс "Нов народен фронт“ се е стигнало до сблъсъци с полицията. Докладва се, че "банди с качулки“ са провокирали служителите на реда, като са хвърляли срещу тях камъни и пейки, подпалили са велосипеди и са използвали пиротехника.

В отговор полицията е използвала сълзотворен газ и шумови гранати. Според местни журналисти цивилни полицаи също задържат нарушители.

По улиците в Нант и Лион хора също излязоха по улиците.

Левият алианс "Нов народен фронт“ печели предсрочните избори за Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция, получавайки 182 места, съобщава на свой ред вестник Le Monde, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи.

Второ място заема президентската коалиция "Заедно за републиката“, която печели 168 мандата. Третата по големина фракция в долната камара на парламента ще бъде "Национално обединение“ със 143 места.

Освен това в новия състав на Народното събрание ще има 39 представители на различни малки леви сдружения.

Така нито една от основните политически сили не получава абсолютно мнозинство от мандати, което затруднява съставянето на ново правителство. Премиерът Габриел Атал обяви, че възнамерява да подаде оставка в понеделник.