Плановете на Доналд Тръмп да назначи сенатор Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент засилиха съмненията относно по-нататъшната подкрепа на САЩ за Украйна в случай на смяна на властта в Белия дом. Според The ​​New York Times тези съмнения се основават на минали изявления на самия Ванс.

"Наистина ми е безразлично какво ще се случи с Украйна по един или друг начин“, заяви Ванс в интервю през 2022 г.

Потенциалният вицепрезидент на САЩ е един от най-силните гласове в Конгреса, които се противопоставят на американската помощ за Украйна. Ванс твърди, че американската подкрепа за Украйна е неоправдано скъпа и нарече връщането на украинските въоръжени сили към границите от 1991 г. "фантастика".

Според Ванс Украйна трябва да спре настъпателните маневри във войната с Русия и да започне преговори за уреждане, тъй като Западът никога няма да може да произведе достатъчно оръжия, за да направи възможна победата.

"Най-фундаменталният въпрос е: от колко се нуждае Украйна и колко можем да предоставим? Г-н Байдън предполага, че допълнителни 60 милиарда долара ще означават разликата между победа и поражение в голяма война между Русия и Украйна. Това също е погрешно. .. По същество ние нямаме достатъчно капацитет да произведем количеството оръжия, от които Украйна се нуждае от нас, за да спечели войната“, обясни Ванс през април 2024 г.

Сенаторът е убеден, че САЩ като цяло трябва да изместят фокуса на вниманието си от Украйна към Източна Азия. На Мюнхенската конференция по сигурността през февруари тази година той заяви, че доставките на ракети Patriot за Украйна ще лишат Тайван от такива оръжия в случай на китайска инвазия.

"Има много лоши момчета по света. И в момента се интересувам много повече от някои от проблемите в Източна Азия, отколкото в Европа", отбеляза Ванс през февруари.