Жестоки сблъсъци избухнаха между полицията и протестиращи в централната част на Дъблин, Ирландия в четвъртък вечерта след нападение с нож в столицата по-рано през деня, при което бяха ранени три деца и двама възрастни, съобщава CNN.

Малко преди полунощ улиците на Дъблин бяха "като цяло, спокойни“, съобщи ирландската обществена телевизия RTE, като се позова на полицията. Тече мащабна операция за възстановяване на реда в града след атентата и протестите.

Видео в социалните медии по-рано в четвъртък изглежда показва как група мъже се сблъскват с полицаи в Дъблин и подпалват полицейска кола. На кадрите може да се види и мъж, който държи табела с надпис "Животът на ирландците има значение“. Някои протестиращи могат да бъдат чути на видео да скандират антиимигрантски лозунги, включително: "Изкарайте ги“.

Дрю Харис, комисарят на полицията, осъди сблъсъците като "позорни сцени“ и обвини за тях "напълно луда хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология“. Харис е наредил на служителите да извършат арести в отговор на насилието.

Мъж на около 50 години беше задържан, след като полицията съобщи, че е намушкал няколко души, включително 5-годишно момиче, което е настанено по спешност в болница със сериозни наранявания. Полицията не разкрива националността на заподозрения. Инцидентът е станал на площад Парнел, в центъра на града.

6-годишно момиченце е с по-леки наранявания и остава в болницата, а друго 5-годишно момченце е изписано, съобщиха от полицията. Жена на около 30 години и мъж на около 50 години също са в болница за лечение със сериозни наранявания, казват от полицията.

Председателят на Комисията на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен каза, че е "шокирана“ от нападението с нож, според изявление в X. По същия начин вицепремиерът на Ирландия каза, че е "дълбоко шокиран от сериозния инцидент в Дъблин“.

В изявление за CNN говорител на ирландската полиция потвърди изявленията на комисаря и цитирани от RTE, че той не може да изключи тероризма като възможен мотив зад атаката.

RTE съобщава, че жестоките сблъсъци са нарушили обществения транспорт, като са принудили автобусите да отклонят маршрутите си от площад Парнел и една от главните гари в града е била затворена. От четвъртък вечерта всички градски автобусни услуги бяха спрени, според обществения автобусен оператор на града. Известният университет Тринити Колидж също затвори всички порти към своя кампус, съобщи RTE.

В изявление за X малко след инцидента лидерът на Шин Фейн Мери Лу Макдоналд каза, че насилствената атака "е изпратила шок и ужас в цялата общност“.

Видео, публикувано от Reuters, също показва подпален автобус и протестиращи, които атакуват полицията за борба с безредиците, като някои ритат полицейските щитове.

Министърът на правосъдието на Ирландия Хелън Макенти описа протестиращите като "главорези“ и "престъпници“, които "използват тази ужасяваща атака, за да посеят разделение и да предизвикат хаос в града“.

"Гардай (полицията) използва всички възможни сили, за да възстанови реда в този град“, каза тя пред репортери.