Белият дом и Сенатът разкритикуваха и отхвърлиха проекта на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън за временно удължаване на финансирането, с цел да се предотврати спирането на работата на правителството, пише Reuters.

Няколко дни преди новата заплаха от спиране на работата на правителството в Съединените щати, председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън публикува резолюция за временно удължаване на финансирането, но с различни срокове за различните държавни органи.

За разлика от обикновените продължаващи резолюции или "CRs“, които финансират федералните агенции за определен период, мярката, обявена от Джонсън, ще финансира някои части от правителството до 19 януари, а други до 2 февруари. Републиканците в Камарата на представителите се надяват да прокарат мярката във вторник.

"Тази двуетапна продължаваща резолюция е необходим законопроект, за да постави републиканците в Камарата на представителите в най-добрата позиция да се борят за победи над консерваторите“, е заявил Джонсън в изявление, след като обяви плана на републиканците в Камарата на представителите в конферентен разговор.

Републиканците в Камарата на представителите не предвижда допълнително финансиране като помощ за Израел или Украйна.

Камарата на представителите и воденият от Демократическата партия Сенат трябва да се споразумеят за инструмент за разходване на средствата в закон, който президентът Джо Байдън може да подпише до петък (17 ноември), или рискуват четвърто частично спиране на работата на правителството за десетилетие, което ще затвори националните паркове, ще наруши заплащането на цели 4 милиона федерални работници и да наруши редица дейности от финансовия надзор до научните изследвания.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви в съобщение, че предложението е "просто рецепта за повече републикански хаос и повече спирания на работата на правителствени служби. Тя допълва, че "републиканците в Камарата на представителите губят ценно време с едно несериозно предложение, което е критикувано от членове на двете партии.

Законопроектът предвижда финансирането за военно строителство, обезщетения за ветерани, транспорт, жилища, градско развитие, селско стопанство, Администрацията по храните и лекарствата и програми за енергия и вода до 19 януари. Финансирането за всички други федерални операции ще изтече на 2 февруари.