Община Банялбуфар на популярния балеарски остров Майорка граничава използването на вода, за да се бори с "извънредна ситуация“ в разгара на туристическия сезон, съобщава британският вестник The Independent.

"След водната криза, която преживяхме, и пълното възстановяване на общинската мрежа, танкерите вече не могат да ни гарантират минимални доставки на вода за снабдяване на нарастващото население през лятото, когато потреблението става все по-високо“, подчера заместник-кметът Хуан Вивес.

Според градския съвет постоянните разходи за наемане на цистерни с вода вече не са финансово осъществими поради "бюджетна нестабилност“ и следователно от 15 юли 2024 година от 23:00 до 16:00 часа водоснабдяването през мрежата в града ще бъде спирано. По този начин водата ще се доставя на жителите и туристите само седем часа на ден, тъй като дневната консумация на човек в Банялбуфар "вече не може да надвишава 75 литра“.

Освен това според новите правила ще бъде забранено използването на питейна вода за миене на автомобили и тераси, пълнене на басейни, резервоари за вода и поливане на растения.

В същото време градските власти призоваха местните жители и собствениците на хотели да използват разумно водата и да се подготвят предварително за предстоящи ограничения.

Отбелязва се, че подобни строги мерки ще останат в сила, "докато ситуацията се подобри“ и бъде изграден нов кладенец, който да поддържа общинския резервоар, чието ниво на водата в момента е под минимума.

В същото време Банялбуфар далеч не е единствената община в Майорка, където тази година бяха въведени ограничения за потреблението на вода. Мерки засегнаха общини като Арта, Естеленс, Алгайда, Монтуири и Поререс.