Федералното правителство на Германия обмисля доставката на 48 изтребителя Eurofighter на Саудитска Арабия, но отказва да предаде такива на Украйна, коментират в редакцията на изданието BILD.

Въпреки че Бундесверът разполага със 138 бойни самолета Eurofighter и германски компании участват в консорциума производители на европейските бойни самолети, федералното правителство в Берлин отказва да създаде дори програма за обучение на украински пилоти, камо ли да разреши евентуални бъдещи доставки за Украйна.

Вместо това кабинетът на канцлера Олаф Шолц "оказва натиск“ върху износа на 48 Eurofighter за Саудитска Арабия, обяви политикът от "Зелени“ и председател на Европейския комитет Антон Хофрайтер пред местните медии.

"Мисля, че това е фундаментално погрешно, както и другите от партията "Зелени“. Не можем да отказваме определени оръжия на Украйна, която беше нападната от Русия, и в същото време да предаваме най-съвременните такива на диктатури и автокрации“, коментира Хофрайтер.

Друг "зелен“ политик - Робин Вагенер, заяви пред BILD, че Германия "трябва да бъде част от международна коалиция за изтребители и съм сигурен, че нашият министър на отбраната работи, за да направи приноса на Германия конкретен“.

Но не само Германия досега се съпротивлява на доставката на самолети за Украйна. Повечето от страните от НАТО също отказват предаването на изтребители на военните на Киев. "Може би Западът не иска Украйна да спечели тази война?“, се питат в редакцията на изданието.