В интервю за радио LBC председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер предупреди, че Украйна няма да получи изтребители преди края на  контранастъплението на въоръжените й сили.

По думите на Бауер снабдяването на Украйна с изтребители е важна дискусия, но тя "няма да бъде разрешена в краткосрочен план“. Той също така подчерта, че обучението за поддръжка на пилоти и самолети няма да бъде достъпно, докато ВСУ не приключат започналата в началото на юни контраофанзива.

Въоръжените сили на Русия са нaранени, но в никакъв случай не са победени във войната в Украйна, отбеляза Бауер по-рано в изявление, цитирано от Associated Press. "Никога не трябва да подценяваме руснаците и тяхната способност да се възстановят“, допълни адмиралът от Нидерландия.

Официално обучението на украински пилоти за управление на американски изтребители F-16 все още не е започнало. Киев не иска да оказва натиск върху западните страни по този въпрос, тъй като зависи от тяхната подкрепа, заяви по-рано Юрий Игнат, един от говорителите на ВСУ. 

Макар съюзниците от НАТО все още да не са се споразумели за доставката на американски изтребители от четвърто поколение за Киев, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкри миналия месец, че обучението на украински пилоти за F-16 вече в ход.