Няколкостотин души излязоха отново на протест пред сградата на сръбското правителство в Белград срещу намерението на компанията "Рио Тинто“ да открие литиева мина, съобщава агенция Beta.

Участниците в протеста развяват знамената на движението "Екологичното въстание“ и транспаранти с различни надписи.

Сред събралите се са организаторите от "Екологичното въстание“, както и лидерът на "Заедно за Сърбия“ и Отворената гражданска платформа АКЦИЯ Небойша Зеленович.

Организаторите призоваха гражданите на протест, след като мината на фирма "Рио Тинто“ беше заличена от УЗУ на град Лозница, като подчертаха, че това е "една успешна стъпка“, но все още не вярват думата на властите.

Движението "Екологично въстание“ настоява за анулиране на всички административни актове, разрешителни за местоположение, решения и постановления, подписани с компанията, което според тях формално и законно ще "изгони“ тази компания от страната.

Те също така настояват за прекратяване на всички производства за провинения и наказателни дела срещу граждани, участвали в блокади, както и наказателно преследване на всички "насилия над протестиращи, както на Шабацкия мост, така и на всички други места“.

През последния месец бяха организирани масови блокади на повече от 50 места в Сърбия поради недоволство от проекта на "Рио Тинто“, както и противоречивия закон за експроприация, след което някои от предишните организатори се оттеглиха от протеста.

Превод и редакция: Тереза Герова