Президентът на САЩ Джо Байдън обвини търговците в алчност и поиска супермаркетите да намалят цените на храните, пише Daily Mail, като припомня, че доверието в икономическите политики на държавния глава остава изключително ниско преди предстоящите президентски избори в края на годината.

Скорошно проучване показа, че 35 процента от възрастните в САЩ определят националната икономика като "добра“. Това е увеличение от 30 процента, които казаха това в края на миналата година, и от 24 процента, които казаха това преди година.

Въпреки че има подобрение, той все още остава по-нисък от вече ниския рейтинг на одобрение на Байдън - 38 процента - в същото проучване, като цените са все още твърде високи и президентът отчаяно търси решение, преди да се изправи пред избирателите през ноември.

В неотдавнашна реч стана ясно, че въпреки обстоятелства като инфлация, прекъсвания на веригата за доставки и търсене, които са извън техния контрол, Байдън обвинява търговците на дребно и изисква те да намалят цените.

"Все още има твърде много корпорации в Америка, които обират хората: повишаване на цените, такси за боклуци, инфлация на алчността, инфлация на свиването“, заяви той в реч в Южна Каролина миналата седмица.

"Американци, омръзна ни да ни правят на глупаци и затова ще спрем тези хора ... ще намалим цените“.

Въпреки че инфлацията се забави донякъде, американците са оставени да се справят с нарастващите цени на основни продукти като яйца и мляко.

Тези цени са се повишили с 11 процента през 2022 г. и с още пет процента през 2023 г., според Националното бюро за икономически изследвания.