Германия е убедена, че ще има най-добре оборудваната армейска дивизия сред европейските съюзници в НАТО през 2025 г., е заявил Главният инспектор на сухопътните сили на ФРГ генерал-лейтенант Алфонс Майс пред Reuters, докато страните се борят да подготвят войските си след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава британската агенция.

В момента Берлин няма нито една боеспособна дивизия, военна част от над 20 000 войници. Целта е първото от трите подразделения да започне да функционира до 2025 г., а второто да бъде последвано през 2027 г.

"Оптимист съм, че ще го направим (подразделението за 2025 г.)“, е съобщил Майс, добавяйки, че първоначално подразделението ще има 80%-90% от необходимия персонал и че плановете са договорени с НАТО.

Генерал-лейтенантът е подчертал, че Германия първо ще предостави две механизирани бригади, по-късно една - по-леко въоръжена - средна бригада, и ще бъде подсилена от нидерландска бригада. Една бригада има около 5000 войници.

"Това ще бъде достатъчно“, е заявил генерал-лейтенантът. "Във всеки случай ще бъде достатъчно да допринесем за най-добре оборудваната дивизия от всички европейски партньори в НАТО през 2025 г. Поне това е нашата обща цел с нашите нидерландски партньори.“

Дивизиите са основните организационни градивни елементи на сухопътните сили, които биха били необходими за справяне с конфликт с равностоен противник.

Западните нации се борят да възстановят и превъоръжат своите дивизии, след като десетилетия, прекарани в по-малки войни в Ирак или Афганистан, ги  пренебрегваха, разпръснати и лишени от оръжия и муниции.

Майс е признал, че ще бъде амбициозно да се снабди дивизията с достатъчно боеприпаси до 2025 г. във време, когато западните страни доставят огромни количества снаряди на Киев, което допълнително изчерпва запасите, които са силно намалени след края на Студената война.

"Ако набързо изпратим боеприпаси в Украйна, самите ние нямаме такива, докато не постъпят новите поръчки“, е допълнил той. "Не можете да си купите боеприпаси в магазина "Направи си сам“, производствените възможности са намалели през последните 30 години.“

Той е подчертал, че това е проблем, пред който са изправени всички партньори в НАТО. "Но подкрепата на Украйна е по-важна в момента от създаването на разделение, както подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг“, подчерта той.

Що се отнася до втората германска дивизия, която трябва да бъде боеспособна през 2027 г., Майс е заявил, че пълното й оборудване зависи в голяма степен от пристигането на покупки от специалния фонд от 100 милиарда евро, който се материализира на ниво войски.

В голяма промяна в политиката германският канцлер Олаф Шолц обяви "Zeitenwende“ (исторически повратен момент) след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и създаването на специален фонд за модернизиране на германската армия, страдаща от десетилетия от финансово пренебрежение.