Твърди се, че Германия дразни много съюзници от НАТО, като се противопоставя на думата "мисия“ в името на нова програма за подкрепа на Украйна. Агенция DPA е получила такава информация от дипломатически източници, след което е била разпространена от други германски медии.

Твърди се, че те искат да нарекат програмата NATO Mission Ukraine, а Германия се обявява против думата "мисия“ поради опасения, че това ще създаде погрешно впечатление за предполагаемите намерения на НАТО да изпрати западен военен персонал в Украйна и руската пропаганда допълнително ще използва това, за насърчават разказа за "агресивен блок“ и всякакъв вид дезинформация.

За почти всички други съюзници тези аргументи от Берлин уж изглеждат абсолютно "неразбираеми“ и "ненужно оглеждане към Русия“.

В същото време Германия напълно подкрепя съдържанието на плана за подкрепа.

От своя страна Берлин предлага програмата за подкрепа да се нарече PACT, което ще бъде съкращение от Pledge Assistance Coordination and Training и буквално описва, че планът на НАТО предвижда координиране на военната помощ за Украйна. Но тази идея не намери подкрепа сред другите съюзници.

Германското външно министерство отказва да коментира официално дебата, позовавайки се на поверителността на преговорите между съюзниците.

Припомняме, че дискусиите се отнасят до прехвърлянето на НАТО на координационната работа за подкрепа на Украйна, която досега се извършваше във формата Рамщайн под ръководството на САЩ, поради непредвидимостта на по-нататъшната политика на САЩ в случай на от победата на Доналд Тръмп. Новата програма трябва да бъде окончателно съгласувана на срещата на върха във Вашингтон.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че срещата на върха на НАТО ще одобри нова система за финансиране на отбраната на Украйна в размер на 40 милиарда долара.