По-рано тази година властите в Берлин и Варшава се договориха да открият център за ремонт на танкове Leopard на полска територия. До момента обаче страните не могат да се споразумеят къде точно да бъде разположено съоръжението, пише германското издание Der Spiegel.

Споразумението за откриване на центъра бе обявено на 21 април във военновъздушната база "Рамщайн“ в Германия. Тогава министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус оцени приблизителната стойност на т.нар. ремонтен център на 150 милиона евро.

Според източници от отбранителната индустрия проектът за откриване на центъра не е напреднал. Вместо това Берлин и Варшава ожесточено спорят за подробностите около структурата на съвместното предприятие. Въпреки че предварителният проект бе готов, документът бе подписан едва в края на миналата седмица поради различни спорни моменти.

Планирано бе германските производители на танкове Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann да създадат съвместно предприятие. Полската PGZ се съгласи да създаде танкова работилница в Гливице и Познан. Разходите за ремонт на танковете Leopard трябваше да бъдат поети от германското правителство.

Според статията проектът за откриване на центъра се бави от полска страна. PGZ е представила "много странни идеи“ за разходите за ремонт на танкове и при това на завишени цени, отбелязва изданието.

Германските танкостроители са уверени, че споровете около планирания център са политически мотивирани.